fbpx
201300932

Klippans kommun köper tre kraftverk i Rönne å

Klippans kommunfullmäktige har sagt ja till köp av tre vattenkraftverk i Rönne å. Detta är kulmen på ett långt arbete för att återställa den naturliga forsmiljön i ån, och förstås en seger för alla naturvänner – inte minst Älvräddarna Skåne, som arbetat med frågan i många år.

Beslutet att köpa in de tre kraftverken fattades vid kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december. Syftet med köpet är att kraftverken ska rivas och att vattnet i Rönne å åter få flöda fritt. Kommunens förhoppning, utöver återvunna naturintressen, är att detta ska innebära ett uppsving för naturturismen i området.

Allting började 2012 med att Fred Johansson och Linus Nilsson från Älvräddarna Skåne tog fram en handlingsplan för Rönne å och skrev brev till utvalda politiker i Klippans kommunledning. Debattartiklar skrevs också i lokalpressen. Gensvaret från kommunen var positivt.

– Det är fantastiskt kul att det kom till stånd. Jag vill inte på något sätt framhäva att det är våran förtjänst, vi är bara en kugge i maskineriet, men det är en otrolig känsla att ha varit med och gjort skillnad, säger Fred Johansson.

Rönne å är en av Skånes största och viktig för många olika fiskarter. Ån är klassad som Skånes bästa laxförande vattendrag (Länsstyrelsen Skåne 2016). I och med att de tre kraftverken nu kommer att rivas så kan den naturliga forsen återställas och laxarna åter simma uppströms hela vägen från mynningen i Ängelholm till sina lekvatten i Ringsjön.

Även för den utrotningshotade ålen finns stora förhoppningar i och med Rönne å-projektet. Rönne å räknas redan idag som ett av landets viktigaste ålvatten och i och med att de kraftverken rivs och vattnet åter kan strömma fritt så öppnas nya möjligheter.

– Det ska bli spännande att se hur turistnäringen och sportfisket utvecklas. Och förstås att se vad detta kommer att innebära för fisken. Kanske kan vi få hållbart ålfiske i Ringsjön, hoppas Fred Johansson.

Rönne å-projektet finansieras av Klippans kommun, Naturvårdsverket och naturskyddsföreningens miljöfond.

Dela denna sida

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Stöd Älvräddarna

Nyheter

Arkiv efter kategori

Kategorier

Arkiv efter datum

Tidsmaskin