Om strömmande vattendrag
Nordens korallrev
En viktig egenskap i fria naturliga strömmande vattendrag är möjligheten för spridning och passage för djur, växter, sediment och organiskt material. Detta fungerar i både upp- som nedströms riktning, men också i sidled.
Fria passager upp och nedströms är det vi oftast noterar, exempelvis att olika arter av fiskar förflyttar sig beroende på deras behov.
Synliga exempel på material som sprids är träd, stenar och grus som följer med vårfloden eller sediment som samlas där strömmens hastighet minskat.
Resultatet av en vårflod är också tydlig och då främst i form av översvämmade ängar och strandzoner, miljöer som då, med hjälp av vattnet, förses med viktiga näringsämnen.
En damm, med eller utan kraftverk, eller någon annan form av hinder sätter dessa för ekosystemet nödvändiga funktioner ur spel. En tydlig konsekvens blir att den biologiska mångfalden i och kring vattendraget utarmas.
Att avveckla obsoleta vandringshinder gör att livet i vattendraget får möjlighet att växa sig starkare och populationerna av djur och växter i och kring vattnet livskraftigare vilket stärker den biologiska mångfalden. Ett ekosystem med stor biologisk mångfald är också mer motståndskraftigt mot plötsliga förändringar, man brukar prata om reciliens.