Öppet brev till Romina från miljöorganisationerna om vattenkraft

Öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari: Vattenkraftens miljöpåverkan kräver handling.

Tillsammans med Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Stiftelsen Östersjölaxen och Älvräddarna har vi skickat ett öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Vattenkraften spelar en viktig roll i Sveriges energiproduktion och står för cirka 40 procent av elförsörjningen. Samtidigt har vattenkraften en betydande negativ påverkan på miljön – vandringsvägar för fisk blockeras, och reglering av vattenflöden leder till torrlagda områden och skadade ekosystem.

Trots vattenkraftens betydelse för energisystemet är dess miljöpåverkan den främsta orsaken till att två tredjedelar av Sveriges vattendrag inte uppnår god ekologisk status enligt EU:s vattendirektiv.

År 2019 beslutade riksdagen att vattenkraften skulle anpassas med moderna miljövillkor genom en nationell plan som tar hänsyn till både miljö och elproduktion. Denna process har dock upprepade gånger pausats av nuvarande regering, det senaste stoppet gör att pausen kommer att pågå i 29 månader, om processen återupptas sommaren 2025.

I augusti 2024 presenterade regeringen förslag på förändringar i regelverket som innebär sänkta miljökrav och en ökad prioritering av energiintressen över miljö och biologisk mångfald. Vi, tillsammans med våra samarbetspartners, är mycket kritiska till dessa förändringar och uppmanar till handling för att skydda våra vattendrag och ekosystem.

Vi anser att den nationella planen måste genomföras med transparens och inkludera alla intressenter. Miljörörelsen, som har varit en viktig partner i utformningen av planen, har nu uteslutits från dialogen, vilket hotar det gemensamma ansvarstagande som byggts upp under många år.

Läs det öppna brevet här.