Älvräddarna m.fl. i manifest för ett fritt Lagan
Under ett inspirerande samråd lördagen den 6 april träffades företrädare från olika organisationer och lokalbor i Laholm i Halland.
Mötets gemensamma mål var att återge Lagan dess rättmätiga flöde och rika akvatiska liv. Älvräddarna var på plats med ordförande Richard Löwall och vice ordförande Siri Lundström. Vi är glada att vi nu breddar vårt samarbete med många likasinnade och uppskattar det lokala mångåriga arbetet för att skapa fria vandringsvägar igen.
Föreningen Lagans Vänner stod som värd och ett antal engagerade talespersoner presenterade sina verksamheter. Lagans Vänner vill, precis som Älvräddarna, restaurera och skapa fritt vatten i Lagan så att lax, ål och annat liv i Lagan mår bra. Föreningen drömmer om att Lagan ska bli Sveriges femte nationalälv. De viktigaste åtgärderna är att riva Statkrafts kraftverksdamm och att företagets ovanliggande kraftverk upphör med nolltappning.
Siri Lundström berättade om Älvräddarnas utvecklingsarbete, att vi firar 50 år under 2024 och om föreningens beredskap inför den nationella planen för miljöprövning av vattenkraft (NAP).
Ytterligare personer som presenterade kom från Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna, Havsnätverket Laholmsbukten, Laholmsbuktens Fritidsfiskare samt riksdagspolitiker för Liberalerna: Elin Nilsson (miljö-och jordbruksutskottet) och Cecilia Rönn (Halland och ekonomisk talesperson). Även Vänstern fanns på plats och tillsammans med ett femtiotal engagerade eldsjälar som hade samlats. Isabella Lövin, tidigare klimat- och miljöminister och nu kandidat till Europaparlamentet, bidrog med vattenkraftens effekter och omfattning, vilket gav ytterligare tyngd åt vårt arbete.Statkraft äger tre kraftverk i Lagan. Målet är att ta bort kraftverksdammen i Laholm som endast har ett fall på 8 meter, samt återställa den forna fåran upp till Karsefors kraftverk, för att låta Lagan flöda fritt igen. Det är en dröm om en å där laxen kan leka, flodpärlmusslan frodas, och ålar utan hinder kan nå havet. En dröm om en Lagan som inte bara är en källa till biologisk mångfald, utan även en plats för rekreation och turism. Statkraft har i nuläget tyvärr andra planer (från januari 2023), och vi hoppas det går att hitta en kompromiss som gynnar både elproduktion och biologisk mångfald.
Kent Nyman från Lagans vänner påminde oss om att ingen kan kämpa ensam i denna kamp, men tillsammans kan vi verkligen göra skillnad.
När stora nationella föreningar står enade, då är förändring möjlig.
Isabella Lövins tal berörde en större fråga: hur 80 procent av Sveriges strömmande vattendrag är påverkade av reglering, och hur detta påverkar vår natur och våra ekosystem. Hon underströk vikten av att väga kraftverkens bidrag till elproduktionen mot deras inverkan på miljön. Det är dags att se bortom lösningar från förra seklets teknik och omfamna en framtid där vattenkraft hanteras på ett sätt som gagnar både människor och natur.
Efter föredragen delades vi in i workshopgrupper för att sammanställa idéer om vägar framåt och avslutade sedan med en gemensam syn av nämnda kraftverk.
Första driftsåret: 1932
Installerad effekt: 11 MW
Årlig produktion: 36 GWh
Aggregat: En kaplanturbin
Fallhöjd: 8 meter
Vårt mål är att skapa en forsande åsträcka genom Laholm där laxen kan leka, flodpärlmussla och havsnejonöga överleva och ålar fritt kan vandra ut i havet. Lagan ska bli en å att njuta av, fiska i, vara stolt över, med rik biologisk mångfald. Detta genom att vi
gemensamt verkar för att:
– kraftverksdammen i Laholm tas bort
– vi får vatten och fiskvägar i Karsefors
– skapa opinion