Äntligen kom beslutet – Rättvisa för Yxern

Efter att Älvräddarna som enda miljöorganisation den 3 mars skickade in en begäran om akut tillsyn angående Yxerns reglering mottog vi den 18 mars det glädjande beskedet att Länsstyrelsen beslutat i linje med våra synpunkter och vad vi begärde.
Vi är mycket glada över att Länsstyrelsen anammat våra synpunkter och att sjön nu kommer att regleras skonsamt 3 år framåt. Därefter kommer med stor sannolikhet Länsstyrelsen ta nya beslut med samma villkor fram till den Nationella prövningen 2037, då man, en gång för alla, beslutar om en bra permanent lösning.
En viktig del som Älvräddarna påpekade i tillsynsanmälan är att dammen vid Nykvarn måste varit en del av 1938 års dom och en förutsättning för att förhindra att stor delar av sjön torrläggs. Vi är mycket förvånade över att ingen annan upptäckt att dammen vid Nykvarn hade en avgörande roll för regleringen? Detta gör domen från 38 begriplig där man skrivit in villkoret att ”öppna luckorna helt”, när det är som lägst tillrinning så höll istället dämmet vid Nykvarn uppe nivån i Yxern.
Här nedan är har vi plockat ut de viktigaste delarna av beslutet.
”Tillsyn av vattenhushållningen i sjön Yxern
Beslut
Länsstyrelsen Kalmar län förbjuder Yxerns regleringsföretag att öppna dammen vid vattenstånd under + 90,05 meter (RH00). Dammen ligger på fastigheterna Yxered 4:1 och 1:37 i Västerviks kommun.
Länsstyrelsen förlägger vidare Yxerns regleringsföretag att när vattennivån vid regleringsdammen understiger + 91,8 meter (RH00) göra avsteg från tillståndet enligt följande tappningsschema:
Vattenstånd (RH00) Tappning
+ 90,8–91,8
1 november–30 april. 0,4-3,0 m3/s
1 maj–31 oktober 0,4 m3/s
Under + 90,8 0,4
Övergången mellan olika tappningar ska ske successivt. Vid övergång till tappning enligt tillståndet ska endast tillrinningen släppas om tillrinningen är mindre än 1,5 m3/s vid nivån + 91,8. Beslutet gäller omedelbart även om det överklagas. Förbud och föreläggande gäller som längst till 2028-03-18.
Dammen vid Nykvarn
Tidigare utredning som Yxerns regleringsföretag gjorde 2017 visade att det efter en så kraftig avsänkning av sjön som gjordes 2016 så kommer det att ta mycket lång tid för sjön att fyllas upp och återhämta sig.
För de lägre vattennivåerna i sjön har kanalen vid Yxerns utlopp i samband med tillståndsprövningen på 1930-talet bedömts vara en begränsande sektion/bestämmande sektion som var beroende av dämningen vid nedströms liggande dammanläggning Nykvarn (s. 161 och s. 171 i AD 32/1933).
Villkoret i 1938 års tillstånd om att öppna luckorna fullt vid nivån + 90,05 formulerades mot bakgrund av att det fanns en dämningsgräns vid Nykvarn på + 89,50 som bromsade utflödet ur
Yxern (s. 161 i AD 32/1933). Anläggningen vid Nykvarn håller inte längre uppe vattennivån vilket medför att den bromsande funktionen inte finns kvar. Vid full lucköppning innebär det en mycket större tappning genom dammen än vad som var avsikten i tillståndet från 1938. Yxerns regleringsföretag är varken ägare eller verksamhetsutövare vid dammen i Nykvarn.”
Gällande tillstånd och tidigare utredning
Sjön Yxern regleras enligt vattenhushållningsbestämmelser i tillstånd AD 32/1933 meddelat den 25 juli 1938. Sjön används som magasin för nedströms liggande vattenkraftverk och tillståndet medger kraftig avsänkning av sjön. Regleringsamplituden är 2,45 meter.
Vid nivån + 90,05 meter ska dammluckorna öppnas helt. Vid en fullständig lucköppning har flödet ut ur sjön uppskattats till cirka 8-10 m3/s, vilket riskerar att orsaka översvämningar nedströms samtidigt som sjön sänks hastigt ner till tröskelnivån + 88,98 meter. Tidigare utredning som Yxerns regleringsföretag (2017) har gjort visade att det efter en sådan avsänkning av sjön kommer det att ta mycket lång tid för sjön att återhämta sig.”
Nedan lite bilder, alla tagna av Yxerns stora förkämpe Tino Åberg som en gång hyrde ett litet sportflygplan för att även ta flygfotot som är artikelns omslag, som mer påminner om ett ökenlandskap än en välmående sjö.






Älvräddarna har varit vattendragens uttalade försvarare i över 50 år. Vi gör störst avtryck i Sverige i den här typen av mål per investerad krona. Men resurserna är tyvärr obefintliga jämfört med vilket arbete som krävs i fler liknande fall så vi behöver ditt stöd!
Varenda krona räknas!