Årsmöte hos hårt prövade jämtar vid Långan

Årsmötet 2004, som också var en 30-årsjubileumsfest för ÄlvS, hölls i Käloms bygdegård i Krokoms kommun. Helt naturligt kom mycket att om den närbelägna Långforsen i Långan. Utbyggnad av forsen tilläts av regeringen i maj 2000 men regeringsrätten sade efter överklagande nej till utbyggnad. Regeringens tillstånd var således olagligt. Trots detta försöker Jämtkraft att driva utbyggnadskravet vidare och ärendet är tillbaka hos regeringen för en ny remissrunda. I sanning mycket märkligt!

Jämtkraft avser att ”förbättra” situationen genom att lova höjd vattenföring med 0,158 kubikmeter per sekund! Detta kan man inte ens räkna som en droppe i havet. ”158 liter per sekund kan inte förändra den juridiska bedömningen”, heter det i ÄlvS uttalande från årsmötet.

Hela mötet, som var välbesökt, genomlystes av optimismen för Långforsens bevarande.

Vi kände oss alla mycket välkomna till byn där engagerade medlemmar i ett starkt byalag lyckats hålla bygden vid liv.

Efter årsmötesförhandlingarna ställde Länsstyrelsen upp med två man som visade hur man räknar fisk i en fors. Iklädda grodmansutrustning och försedda med dator dök de ner i Långforsen för att på en kortare sträcka under ytan pricka av de harrar och rödingar de såg.

Vid kvällens festsupé i bygdegården bjöds vi bland annat på musikalisk underhållning av byborna och vi blev informerade om den mångåriga kampen för Långan.

Ytterligare bevis för att man med egna initiativ av företagsamma personer kan vända avfolkningen fick vi i Laxviken, dit söndagens utflykt gick. Folke Boogh visade där sitt flottningsmuseum som lockar stora skaror turister. Detta skapar i sin tur kringverksamheter i bygden. Förutom flottningshistoriska föremål, kunde vi beskåda världens första snöskoter. Årsmötesdagarna avslutades med lunch på restaurangen i Laxvikens turiststuga, varifrån vi kunde blicka ut över sjön Hotagen med Hotagenfjällen som fond.

Ett hjärtligt tack till arrangörerna av mötet!

Inom kort kommer vi här på hemsidan att kunna bjuda på ett bildgalleri från jubileumsårsmötet.

Per W