Debaclet med Yxern – ny unik vändning!

Älvräddarna skickade den 3 mars in en begäran till Länsstyrelsen i Kalmar om att öppna ett akut tillsynsärende och en begäran att ompröva den märkliga vattendomen från 1938.
För några dagar sedan fick vi uppmuntrande uppgifter om att Länsstyrelsen tagit beslut på att öppna ett akut tillsynsärende och att de nu jobbar med att ompröva domen så att inte stora ytor av sjön riskerar att torrläggas.
Älvräddarna har som enda miljöorganisation sen 2014 lagt väldigt mycket arbete för att få ordning på problemen i Yxern. Det vore därför en stor seger om vår senaste skrivelse resulterade i att sjön regleras på ett skonsamt sätt fram till att sjön och Yxeredsån behandlas i Nationella prövningen.
Efter bakslaget i MÖD och hovrätten där lösningen med en naturlig sjötröskel med luddiga skäl avslogs så tog vi nya tag och resulterar detta i att regleringen fram till miljöprövningen 2037 blir skonsam, men då utan faunapassage/sjötröskel, så är det ändå en stor seger för sjön och för oss alla övriga som engagerat sig!
Nedan delar av vår skrivelse till Länsstyrelsen.

”Älvräddarna har upptäckt att det i samrådsredogörelsens protokoll bl.a. framkommit att man av någon anledning delvis tagit bort/förändrat eller inte underhållit ett dämme vid Nykvarn beläget ca 1300 m nedströms dämmet vid sjöns utlopp. Dämmet kan betraktas som en så kallad ”bestämmande sektion” som när tillståndet gavs hade en mycket viktig funktion och skulle stoppat en skadlig sänkning av sjön när nivån och tillrinningen är som lägst och luckorna ska vara helt öppna.
När domen skrevs 1938 var dammen vid Nykvarn i funktion och var en betydelsefull del av denna dom.
Efter att noga läst all tillgänglig information är vår tolkning att tanken aldrig var att villkoret ”öppna luckorna” skulle innebära en sådan skadlig sänkning som blir effekten i dag. Eftersom lutningen är liten mellan dämmet i sjöutloppet och det nedströms liggande, idag icke fungerande dämmet vid Nykvarn kunde luckorna öppnas helt utan att sjön riskerade att drabbas av de förödande torrläggningar som inträffat när luckorna öppnats helt under torrperioder med liten nederbörd. Med dessa nya uppgifter blir den märkliga domen från 1938 mer begriplig!
Utifrån det ursprungliga tillståndet där uppenbarligen dammen vid Nykvarn varit en väsentlig del för regleringen och hur regleringen i dagsläget tolkas innebär dessa uppgifter om denna förändring ett helt nytt läge. Älvräddarna anser därför att Länsstyrelsen måste öppna ett tillsynsärende där bl.a. de hydrologiska förhållandena utreds.
Vi anser även att Länsstyrelsen som en första ”akutåtgärd” kan och bör förhindra att sjön återigen till stora delar torrläggs. Detta genom ett tillsynsbeslut för att förhindra att villkoret att ”helt öppna luckorna” när tillrinningen är som lägst inte tillämpas och återinföra den tillfälliga dom som gällde mellan åren 2016–2024 som hindrade att stora ytor av sjön torrläggs. Den tillfälliga domen bör tillse att normalnivån för sjön på ca +92 m i möjligaste mån uppnås, vilket verkar fungerat bra med den förra tillfälliga domen.
Om regleringsföretaget inte självmant ansöker om att få den tillfälliga domen att gälla tills dess att NAP prövningen sker, anser vi att Länsstyrelsen bör ansöka om omprövning av tillståndet för att få villkoren ändrade. Även den ansökan bör dock begränsas till tiden fram till NAP prövningen.
Vid NAP-prövningen 2037 då Yxern och Yxeredsån kommer behandlas, blir det med stor sannolikhet krav på åtgärder för passage vid dämmet i sjöutloppet och att den skadliga flödesregimen rättas till. Kanske genom den sjötröskel som tidigare avslogs? I dagsläget uppnår inte vare sig sjön eller ån ”God ekologisk status”, vilket är huvudregeln och målet med moderna miljövillkor och prövningen. Detta främst p.g.a. att konnektiviteten är otillfredsställande.”