Sådär ja, nu ökar kvoterna. Våra fantastiska politiker låter därmed de vidriga monstertrålarna dammsuga upp det sista ur Östersjön. Torsken har de redan fiskat slut, strömming/sill är kommer att kollapsa och med den havsöring och lax. Algblomningen och grumlingen kommer att skena, glöm att bada i havet. Allt detta är resultatet av ett helt vansinnigt överfiske som vi skattebetalare dessutom finansierar genom miljontals kronor i stöd för industrifisket. Vi måste på allvar reagera och kräva mer av våra folkvalda!
... See MoreSee Less
Dubblat sillfiske i Östersjön: "En dödsdom"
www.expressen.se
Kritiken är tung när sill- och strömmingskvoten dubblas i centrala Östersjön nästa år. – Havet håller på att kollapsa, varnar förra miljöministern Isabella Lövin (MP). 1 week ago
Visste du att 90% av Sveriges vattenkraftverk endast bidrar med 6% av den vattenkraftsgenererad elen? Omräknat till andel av den totala elproduktionen är den 2,4%, eftersom vattenkraften står för 40% av vår elproduktion.
Det betyder att en liten del av våra vattenkraftverk producerar den absolut största mängden energi, medan majoriteten av anläggningarna har en minimal påverkan på den totala elproduktionen. Det väcker frågor om hur vi bäst kan optimera och effektivisera vår energiproduktion för att både värna om miljön och möta energibehovet.
Vad tycker du? Borde vi omvärdera hur vi använder våra naturresurser för att maximera nytta och minimera miljöpåverkan? ... See MoreSee Less
1 week ago
Vi fick en replik i SvD om felaktiga påståenden om EUs vattendirektiv. Vi förklarar att restaureringen av konstgjorda dammar inte innebär förstörelse, utan är en nödvändig investering i biologisk mångfald och en hållbar framtid för våra vattenekosystem.
Tyvärr betalvägg (det brukar inte debatt vara väl?), men klistrar in vår text här:
*Felaktigheter om vattenkraft och miljöansvar*
Flera organisationer har nyligen framfört påståenden om att EU:s vattendirektiv leder till en "absurd förstörelse" (SvD 2024-10-01) när dammar rivs och sjöar töms. Dessa påståenden är dock långt ifrån sanningen. Dammarna som påverkas är inte naturliga sjöar utan konstgjorda reservoarer skapade för industriella ändamål under den industriella revolutionen. Många av dem har aldrig prövats ur ett miljöperspektiv och uppfyller inte de grundläggande miljökrav som alla andra industrier i Sverige är skyldiga att följa.
*Vad är vattendirektivet?*
EU:s vattendirektiv syftar till att skydda och återställa vattenekosystem genom att säkerställa att alla vattenförekomster – sjöar, älvar och kustvatten – når "god ekologisk status". För vatten som är starkt påverkade av mänsklig verksamhet, som många kraftverksdammar, finns en möjlighet att klassificera dem som "kraftigt modifierade vatten" (KMV). Det innebär att kraven på miljöåtgärder kan anpassas, men fortfarande måste rimliga åtgärder vidtas för att minska skadan på ekosystemen.
Direktivet ger även utrymme för undantag när samhällsviktiga funktioner som vattenkraft behöver bevaras, men dessa undantag gäller främst större kraftverk som är betydande för energiproduktionen. Småskalig vattenkraft, som ofta finns i mindre vattendrag, har sällan den samhällsnyttan och orsakar oproportionerligt stor skada på ekosystemen.
*Varför är anpassning nödvändig?*
Det är viktigt att förstå att vattendirektivet handlar om att ge våra älvar och vattendrag en chans att återhämta sig efter decennier av överutnyttjande.
Vattenkraften har allvarligt skadat Sveriges rinnande vattenekosystem. Över 80 procent av Sveriges forsar och vattenfall har försvunnit, och med dem de arter som är beroende av strömmande vattenmiljöer. Att återställa dessa miljöer är avgörande för att återfå biologisk mångfald och de viktiga ekosystemtjänster de levererar.
De som argumenterar för att behålla småskaliga dammar hänvisar ofta till kulturvärden och lokala behov, men missar att dessa dammar är kopplade till en förlegad energiindustri som endast bidrar marginellt till Sveriges elproduktion. De tusen minsta kraftverken står för knappt 0,5 procent av den totala elproduktionen, samtidigt som deras negativa inverkan på ekosystem är oproportionerligt stor. Många av dessa dammar är ineffektiva och saknar reglerförmåga, vilket gör att de varken hjälper vid vattenreglering eller producerar energi när den verkligen behövs.
Vattenkraftens miljöanpassning innebär ofta att bygga fiskvägar och andra åtgärder för att minska påverkan på ekosystemen. Detta är inget orimligt krav, utan en rimlig kostnad för att uppfylla moderna miljökrav. I många fall är dessa åtgärder dock för dyra i förhållande till den el som produceras, vilket gör att dammar rivs och vattendragen återställs till mer naturliga förhållanden. Detta är inte förstörelse, utan en investering i framtida biologisk mångfald och en hållbar livsmiljö.
Påståendena att dricksvatten, turism och människors livsmiljöer hotas är överdrivna och felaktiga. Småskaliga vattenkraftverk har ingen betydelse för dricksvattenförsörjningen. Tvärtom kan en återställning av strömmande vatten bidra till ökad biologisk mångfald och därmed förbättra turismen, särskilt i områden som tidigare varit beroende av fisketurism kopplad till naturliga älvar och vattendrag.
Slutligen måste det poängteras att vattendirektivet redan ger möjlighet till undantag för vattenkraftverk som är samhällsekonomiskt viktiga, och dessa prövas individuellt i domstol. Småskaliga vattenkraftverk som inte längre är lönsamma eller miljömässigt försvarbara bör därför inte ges undantag. Vi kan inte fortsätta att ignorera vattenkraftens påverkan på vår natur och vårt klimat. Det är hög tid att vi tar ansvar och genomför de åtgärder som krävs för att skydda våra vattendrag för framtida generationer. ... See MoreSee Less
”Dammarna är inte naturliga sjöar”
www.svd.se
DEBATT. Vattenkraften har allvarligt skadat Sveriges rinnande vattenekosystem. Att återställa dessa miljöer är avgörande för att återfå biologisk mångfald, skriver debattörer i en replik. 3 weeks ago