Idag ska du göra två saker

 • Teckna elavtal med Tranås Energi eller Ljusdal Energi.
 • Stötta Älvräddarna genom att bli stödmedlem
  eller donera ett bidrag.
Skärmdumpar SVT/Uppdrag Granskning “Den sista ålen” och Ingemar Alenäs

SVT har en serie med namnet ”Fiskarnas rike” (https://www.svtplay.se/fiskarnas-rike) där vi i första avsnittet Älven får se hur lax dödas av ett vanligt vattenkraftverk under normal drift. I Uppdrag Granskning under rubriken ”Den sista ålen” (https://www.svtplay.se/video/32908367/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-den-sista-alen?info=visa) får vi se hur samma vattenkraftverk som dödar lax också dödar ål, en utrotningshotad art.

Det behöver inte vara så. Miljöanpassningarna är egentligen lika enkla som att sätta ett självklart filter på utgående rökgaser på en fabrik. Men bolagen vill inte av ekonomiska skäl, utan låter istället dödandet fortsätta. Detta numer med stöd av regering och rikspolitik. Allt prat om ”prövningsplan för vattenkraft”, en omprövningsplan för svensk vattenkraft, är ett riggat skådespel där framförallt de storskaliga kraftverken, som står för den absoluta merparten av spolierade ekosystem rent arealmässigt, ska slippa miljöanpassa sig. Du är därmed lurad om politiken, kraftbranschen och myndigheter påstår att saker och ting nu ska åtgärdas.

Det finns dock två kraftföretag som gör rätt. De har fått Älvräddarnas certifiering för att de inte försöker smita undan sina skyldigheter mot miljön i ett enda av sina kraftverk. Alla andra (så du behöver inte ta reda på om just din elleverantör gör rätt eller inte) struntar i miljöanpassning i den absoluta majoriteten av sina vattenkraftverk.

 1. Teckna avtal med Tranås Energi (direktlänk)
  Använd kampanjkod FE107 så får Älvräddarna 200 kr genom föreningsEL.
  Eller Ljusdal Energi. Välj om möjligt alternativen med Bra Miljöval eller egenproducerad el, så är du säker på att du inte köper el från ekosystemförstörande vattenkraftverk. Det var nummer ett av vad du ska göra idag.
 2. Som andra åtgärd vill vi att du stöttar oss genom att bli stödmedlem för en billig peng per år, eller helt enkelt skänker en slant genom vår donationstjänst som blir ett vanligt kortköp eller snabbt och lätt via Swish på nummer:

  123 471 82 43


Bli medlem


GE DONATION