ÖVERGÅNGAR

Lördag 17 augusti, på Nationalälvens dag, sjösätts från Kurravaara marinan ett rött klot i Torne älv av konstnären Jenny Nordmark och Konstmuseet i Norr. Kom och fira älven och släppet av konstverket med oss!

Konstnären Jenny Nordmark har med utgångpunkt i utställningen Övrgångar tagit fasta på frågeställningar om hur människans relation till naturen och landskapet har förändrats genom historien.

Konstverkets fysiska form utgörs av ett klot som lördag 17 augusti på Nationalälvens dag kommer att sjösättas i Torneälven och med start i Kiruna kommun inleds klotets vindlande färd efter älven och resan mot Bottenviken. Vilken väg och hur lång tid färden tar går inte att förutspå då naturens oförutsägbara krafter är en vital del av verkets presentation. Klotet kan följa Torne älv ner till Haparanda eller ta sig genom bifurkationen Tärendö älv vidare till Kalix älv. Kalix- och Torneälven mynnar båda ut i Bottenviken och är nationalälvar vilket innebär att de är skyddade från vattenkraftsutbyggnad. Idag är fritt strömmande vatten som ett resultat av mänsklig reglering en av världens mest hotade biotoper.

Klotets färd kommer dels att vara möjlig att följa fysiskt i landskapet, dels digitalt på konstmuseets hemsida genom en GPS som förmedlar färdvägen söderut via en satellit vid nordpolen.

Du som ser klotet får gärna dela med dig av bilder i sociala medier under hashtag: #älvklotet #konstmuseetinorr

JENNY NORDMARK

Jenny Nordmark, (f.1980) med rötter i Kalix bor och verkar från Stockholm. Nordmark har studerat scenkonst på Stockholms dramatiska högskola, arkitektur på Chalmers Tekniska Högskola och design med inriktning rumslig gestaltning på Högskolan för design och konsthantverk. Nordmark arbetar i gränslandet mellan konst, arkitektur och scenkonst. Hon är också en del av arkitektbyrån Nordmark & Nordmark som 2014 mottog Näringslivets pris i kategorin Årets nyetablering. 2015 blev byrån utnämnda till årets Formbärare i Norrbotten av Svensk Form. 2018 fanns Nordmark och Nordmark representerade på Venedig biennalen med verket Tall.