SVT:s Fiskarnas Rike får ny magisk säsong

När Fiskarnas Rike säsong 1 visades år 2021 så fick våra hjärtefrågor stor uppmärksamhet där livet under ytan fick utrymme om hur det påverkas av vattenkraften. Det bidrog till att många ville stödja vårt arbete genom medlemskap eller donation. Vi hoppas att vi får en ny ström av viktig stöd som vill se oss påverka politiken till bättre lagstiftning och delta i domstolsprocesser och mycket mer./Red.

Samtidigt som hoten hänger tunga över Sveriges glittrande vattenmiljöer, så engagerar sig också allt fler för att rädda dem. Naturfilmaren Martin Falklind ger sig ut på en hisnande resa för att träffa både de människor som gör skillnad och de undervattensvarelser som så få av oss har sett. Den nya säsongen av Fiskarnas Rike bjuder på mirakel, okända giganter och inspirerande hjältar!

I den andra säsongen av den flerfaldigt prisbelönta serien Fiskarnas Rike fortsätter den magiska vattenresan genom Sveriges älvar, sjöar och hav. Naturfilmaren Martin Falklind låter oss träffa vattenvarelser vi knappt trodde fanns, i allt från porlande fjällbäckar till djupa hav.

Samtidigt kastas tittaren mellan hopp och förtvivlan, när baksidorna avslöjas om hur illa många vatten behandlas. Överfiske, torrlagda vattendrag eller dumpade fångster är vardagsmat i de här miljöerna.

Men Martin Falklind möter också entusiasterna som står redo att hjälpa till. Runt om i landet jobbar spöknätsdykare, fiskevårdare, strandstädare, forskare och frivilliga för att göra skillnad.

– Insikten om att även vi människor är beroende av friska levande vattenmiljöer verkar breda ut sig hos allt fler människor. Även många kommuner har börjat vårda sina vatten. Vi har till och med hittat vattenkraftbolag som gör allt de kan för att minska sin miljöpåverkan, säger Martin Falklind.

Den blåfenade tonfisken är extremt explosiv, tack vare att den delvis är varmblodig. De flesta fiskar är kallblodiga och håller samma temperatur som sin omgivning. Foto: Ecofilm

Framtidshopp för giganterna

Fiskarnas Rike skildrar också Sveriges i särklass största fiskar, relativt okända giganter som kan bli flera meter långa. Fiskar som nästintill försvann från våra vatten, men där nu ett litet framtidshopp har tänts.

– Vi människor har alltid gillat att fånga många och stora fiskar. Men i samma stund som vi blir giriga och fångar för mycket får det effekter, berättar Martin Falklind.

Detta kortsiktiga beteende har lett till att den gigantiska stören utrotades helt från Sverige och att både den jättelika malen och den flera hundra kilo tunga tonfisken nästan försvann från våra vatten.

Mirakulöst nog är de nu på väg tillbaka. Martin Falklind tar oss med under ytan så att vi får stifta närmare bekantskap med dem i dess rätta element. Vi får också träffa några av de hjältar som ligger bakom deras återkomst.

Den europeiska malen kan bli upp till tre meter lång. I Sverige lever den på sitt nordligaste utbredningsområde, så ett varmare klimat har gynnat denna fisk. Foto: Ecofilm

Även de små är viktiga

Vi får även komma de små fiskarna in på livet. Den lilla spiggen har ett komplext familjeliv. Med stor omsorg lyckas den få många ungar att överleva, på gott och ont. För när dess fiender, rovfiskarna, blir färre exploderar beståndet av spigg, vilket leder till obalans och mer alger i havet.

Sillen, eller strömmingen som den kallas på östkusten, tycks bli allt färre i spåren av ett storskaligt och hypereffektivt fiske. Men på en plats, på andra sidan Östersjön, frodas både bestånden och kustfisket tack vare en mer hållbar fiskestrategi.

– Allt hänger ihop. Att plocka bort arter och förstöra livsmiljöer som vi har gjort det senaste århundradet, är på väg att bli kostsamt för samhället. Att behandla våra vattenresurser hänsynsfullt och hållbart kan vara en god investering, säger Martin Falklind.

Det är inte bara laxen som drabbas av hinder i våra vattendrag. Ålen, gäddan, öring, abborre, gös och vitfiskar är några av dem som har svårt att överleva när de inte kan nå sina lekområden. Foto: Ecofilm

Hoppas inspirera

Martin Falklind är stolt över vad hans team har lyckats åstadkomma.

– Tack vare ett passionerat team och det vi lärde oss under inspelningarna av förra säsongen, så har vi lyckats få fler unika scener än vad vi hoppades på. Sedan är det alltid svårt att möta förväntningarna på en uppföljare. Men vi hoppas att publiken med glädje kommer att dyka ner under vattnet tillsammans med oss igen.

Mest av allt hoppas han att alla goda exempel och de hjältar vi får möta i den nya serien ska förmedla inspiration, hopp och vilja att förändra till det bättre.

– Vår svenska vattenvärld är verkligen fantastisk, inte minst som en värdefull resurs för oss människor, bara vi ta hand om den lite bättre. Finns bara viljan så kan vi också lösa många utmaningar, säger Martin Falklind.

FAKTA:

EPISODINFO

Del 1. (29 jan, SVT2, 20.00-21.00)

Vattnets kraft

Många fiskar behöver rinnande vatten för sin fortplantning. Men i älvar och åar möts de ofta av vattenkraftsdammar och andra hinder som vi människor byggt. Martin Falklind utforskar möjligheterna att hjälpa fisken att vandra fritt. Vi får också möta Sveriges första invånare efter inlandsisen, rödingen, samt träffa 12-årige Edvin som gör allt för att hjälpa fiskarna.
Svt play: https://www.svtplay.se/video/eXY7JZd/fiskarnas-rike/1-vattnets-kraft?info=visa

Del 2. (5 feb, SVT2, 20.00-21.00)

Stora fiskar

Vi människor har alltid gillat att fånga stora fiskar. Det har lett till att stören utrotades och att malen nästan försvann från Sverige. Mirakulöst nog är dessa giganter tillbaka. Martin Falklind tar oss med på en resa för att träffa både dessa märkliga fiskar och de människor som engagerar sig för deras återkomst.
Svt play: https://www.svtplay.se/video/jvvbdpE/fiskarnas-rike/avsnitt-2?info=visa

Del 3. (12 feb, SVT2, 20.00-21.00)

Levande hav

Martin Falklind bjuder på både hopp och förtvivlan när han tar med oss på en resa längs våra kuster. Vi hittar döda och döende hajar som dumpats i en hamn, samtidigt som forskarna upptäcker att jättelika hajar gömmer sig i en djuphavsravin. Strömmingsbristen drabbar både djur och människor längs östkusten, medan stora tonfiskar börjat återvända till västkusten tack vare ett mer hållbart fiske.
Svt Play: https://www.svtplay.se/video/jLJWxG2/fiskarnas-rike/3-levande-hav?info=visa