Älvräddarna riktar skarp kritik mot länsstyrelsen
Älvräddarna riktar ännu en gång kritik mot länsstyrelsens handläggning av tillsynen efter att Ätran i somras torrlades vid Hertingforsen. Det var den 18 juli i år som det upptäcktes att forsen vid Hertings kraftverk i Falkenberg hade torrlagts. Enligt villkor i tillståndet för kraftverket ska det alltid släppas minst 11 m 3 /s i naturfåran, eller allt vatten om vattenföringen i Ätran är lägre.
Älvräddarna riktar ännu en gång kritik mot länsstyrelsens handläggning av tillsynen efter att Ätran i somras torrlades vid Hertingforsen. Det var den 18 juli i år som det upptäcktes att forsen vid Hertings kraftverk i Falkenberg hade torrlagts. Enligt villkor i tillståndet för kraftverket ska det alltid släppas minst 11 m 3 /s i naturfåran, eller allt vatten om vattenföringen i Ätran är lägre. Överträdelsen anmäldes till länsstyrelsen men därefter har ingenting hänt. När länsstyrelsen i Halland inte påbörjat tillsynen i augusti agerande Älvräddarna med en skrivelse. Mauritz Sandholm, tillförordnad miljövårdsdirektör, meddelade då att: Frågan om orsakerna till sänkningen är under utredning, inom ramen för länsstyrelsens tillsynsansvar inom området vattenverksamhet. När utredningen är klar kommer länsstyrelsen att fatta beslut om vilka åtgärder den inkomna anmälan kommer att föranleda.
Men orsakerna till torrläggningen hade Falkenberg Energi redan dagarna efter händelsen redogjort för till länsstyrelsen (slarv vid servicearbeten i kraftverket). – Vad länsstyrelsen hållit på att utreda i drygt fyra månader förstår vi inte, säger Sven Björck från den lokala gruppen Älvräddarna centrala Halland.
Länsstyrelsen framförde även att ärendet inte prioriteras eftersom det inte rör sig om en pågående avvikelse. Men Älvräddarna har uppmärksammat att Falkenberg Energi verkar ha misstolkat villkoren i tillståndet och därför också kontinuerligt haft för liten minimitappning till Hertingforsen. I en ny skrivelse till länsstyrelsen informerar Älvräddarna om de nya uppgifterna angående minimitappningen och ifrågasätter återigen varför inte handläggningen påbörjats.
– Händelsen är ett solklart villkorsbrott och måste utredas för att undvika upprepning, anser Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation. Han menar även att minimitappningen under de villkorade 11 m 3 /s också det är ett oacceptabelt avsteg från gällande villkor och att det innebär en uppenbar negativ och ständigt pågående påverkan på den restaurerade åsträckan.