EU kritiserar Sveriges bristande arbete för levande vatten
EU-kommissionen har återigen valt att agera mot Sveriges bristande insatser för att skydda och förbättra livsmiljöerna för vattenlevande arter. Älvräddarna har, tillsammans med andra miljöorganisationer, skrivit till EU-kommissionen om Sveriges otillräckliga vattenförvaltning. Nu har kommissionen valt att agera.
Under måndagen meddelade EU-kommissionen att de inleder ett överträdelseärende mot Sverige för att ha brutit mot ramdirektivet för vatten (Direktiv 2000/60/EG). Det handlar om Sveriges misslyckande med att miljöanpassa vattenkraften och åtgärda hinder som stoppar flödet och arter från att vandra fritt i våra vattendrag.
Enligt EU:s vattendirektiv ska alla medlemsländer säkerställa att vattendrag och sjöar uppnår god ekologisk status. Det krävs åtgärdsprogram och förvaltningsplaner som ska rapporteras till kommissionen vart sjätte år. Men Sverige har misslyckats med att införa tillräckliga kontroller och granskningar av vattenuttag, dämningar och andra aktiviteter som påverkar vattenmiljön.
Dessutom opererar många vattenkraftverk fortfarande utan tillstånd(!), eller med mycket gamla tillstånd (utfärdade mellan 1918 och 1978), vilket har potentiellt allvarliga konsekvenser för livet i vattendragen. Till detta är även register över verksamheter som påverkar miljön ofullständiga.
Förseningar och försvagningar i miljöanpassningen hotar vattenmiljöer
Trots tidigare kritik fortsätter Sverige att försena arbetet med att miljöanpassa vattenkraften och förbättra vattenlevande arters livsmiljöer. Regeringen har nyligen föreslagit ändringar i den nationella planen för omprövning av vattenkraften, vilket skulle förvärra villkoren för fisk och vattenmiljöer ännu mer. Dessa förslag har mött skarp kritik från bland annat Älvräddarna, som ifrågasätter om de är förenliga med EU:s vattendirektiv.
Förseningarna i omprövningarna har redan haft katastrofala konsekvenser för arter som lax, öring och ål. Dessa arter är beroende av fungerande fiskvägar och friska vattendrag. Många av bestånden är nu nere på alarmerande låga nivåer.
EU:s krav och Älvräddarnas uppmaning
EU-kommissionens formella underrättelsebrev ger Sverige två månader att svara och åtgärda de problem som identifierats. Om Sverige inte ger ett tillfredsställande svar kan kommissionen ta ärendet vidare och utfärda ett motiverat yttrande, vilket är nästa steg i överträdelseförfarandet.
Älvräddarna uppmanar regeringen att avstå från de föreslagna försvagningarna och i stället snabbt återuppta omprövningarna. Alla kraftverk måste få fungerande fiskvägar och moderna miljövillkor. Ytterligare förseningar ökar pressen på redan hotade fiskarter och vattenekosystem.
Det är dags för Sverige att visa ansvar och sätta miljön och framtidens biologiska mångfald i fokus.
Hjälp oss att fortsätta det viktiga arbetet med att skydda våra gemensamma vatten! Föreningen arbetar hårt med nästan inga resurser. Regeringen aviserar ytterligare neddragningar av stöd till civilsamhället. Därför ber vi ödmjukt att så många som möjligt ska stötta vårt arbete och bidra månatligen – samtidigt som vi bygger en gräsrotsrörelse. Sällan har uttrycket “många bäckar små” passat så bra – registrera dig här, och känn din ovärderliga insats för våra levande vatten https://alvraddarna.se/bli-vattenvaktare/