EU-parlamentets fiskeriutskott behåller fiske-nödbromsen i Östersjön

Isabella Lövin rapporterar från EU-parlamentets fiskeriutskott:

Idag är en viktig dag för våra hav. EU-parlamentets fiskeriutskott har precis röstat för att behålla nödbromsen i EU:s fiskerilagstiftning – den livsviktiga skyddsmekanism som finns till för att stoppa allt fiske om risken för en beståndskollaps är större än fem procent.

Förra året var risken för kollaps av strömmingsbestånden i Östersjön närmare 20 procent. I det läget ska man sluta fiska enligt den här nödbromsen, men istället valde EU:s fiskeministrar att ändå tillåta fortsatt fiske. Och inte nog med det. Man gick sedan vidare med att försöka få bort den här nödbromsen ur lagstiftningen.

Dagens beslut innebär att den här nödbromsen nu kommer att vara kvar i lagstiftningen. Det är en första viktig vinst för Miljöpartiet i EU-parlamentet den här mandatperioden och ett avgörande steg för att våra fiskbestånd ska få en chans att återhämta sig.

Mer info från Isabella sociala medier:

Fiskeriutskottet i EU-parlamentet röstade om huruvida vi ska skrota Kommissionens förslag att ta bort nödbromsen i Östersjöplanen för strömming. Nödbromsen är den paragraf som säger att om det är mer än 5 procents risk för beståndskollaps ska kvoterna sättas till noll för att låta beståndet byggas upp igen. Det sitter sex svenskar i utskottet, vilket gör att Sveriges röster var avgörande för utfallet. MP, L, C, S och M röstade för att låta nödbromsen vara kvar; V:s grupp stöttade. Återstår

SD vill ta bort nödbromsen, enligt DN, vilket alltså extrema högerpartier, industritrålningssektorn och spanska fiskelobbyister vill.

Strömmingen är värd så mycket mer än att bli fiskmjöl till norsk lax, den är avgörande för hela havets hälsa!

 

https://www.facebook.com/reel/777312341089229/