Älvräddarna är ute på roadtrip! Den 6–7 maj pågår Svartårundan. En rundresa som Älvräddarna arrangerar tillsammans med Länsstyrelsen Jönköping, Svensk Vattenkraftförening och Vattenkraftens miljöfond.
Resan är ett steg mot att förbättra samverkan mellan alla intressenter kring NAP-processen – miljöprövningen av vattenkraften, som startar igen den 1 juli, efter en 29 månader lång paus.
Vi besöker ett flertal historiska kvarnar och kraftverk längs Svartån och dess biflöden – från Tranås till Aneby och vidare till Bulsjöån. Vi får ta del av hur gamla dammar och kraftverksmiljöer påverkar vandrande fisk, och ser exempel på både utmaningar och lösningar för att förbättra konnektiviteten i vattendragen. Med guidningar, samtal och gemensamma reflektioner bygger vi en helhetsbild av hur vi kan kombinera kulturmiljö, energiproduktion och ekologi.
Syftet med resan är att mötas för att hitta en gemensam väg framåt. Genom öppna samtal och gemensamma besök utforskar vi hur historia, natur och framtidens krav kan samsas i ett levande landskap.
Det är i samarbetet mellan markägare, myndigheter, föreningar och kraftverksägare som möjligheten till förändring bor. För att fisk ska kunna vandra. För att naturen ska må bättre. För att vi alla ska kunna vara stolta över vattendragen vi lämnar efter oss.
Svartårundan handlar om att ställa viktiga frågor och resonera. Om att lyssna. Om att tillsammans vilja hitta lösningar som gynnar våra gemensamma vatten. ... See MoreSee Less
3 days ago
Enligt en rapport från Energiforsk beräknas miljöanpassning av vattenkraften leda till en produktionsförlust på 1 TWh per år – Detta motsvarar 0,6 % av Sveriges totala elproduktion.
Det är en liten kostnad för att återskapa livskraftiga älvar, stärka den biologiska mångfalden och säkra ett hållbart vattenbruk för framtiden. Våra älvar förtjänar bättre – miljöanpassning är en självklar investering i ett friskare ekosystem. ... See MoreSee Less
1 week ago