Fantastisk natur-kultur-festival pågår!

KAN KONSTEN RÄDDA VÄRLDEN?
Är frågan som utforskas genom teater, poesi, samtal och symposier, den 29 nov – 16 dec i Stockholm.
 
Vi Älvräddare erbjuds 25 % rabatt med kod “Gröntärskönt”!
 
Festivalen arrangeras av teater Albatross med inbjudna gäster. Teman som Utfiskning! Ekologisk kollaps! behandlas i 4 olika pjäser, och kända tänkare från ovanliga världar är inbjudna att föreläsa.
 
Under 18 dagar visas 24 föreställningar, 4 uppsättningar och arrangeras 3 temadagar. Festivalen sker i Teater Giljotins lokaler vid S:t Eriksplan i Stockholm 
 
På Nobeldagen söndagen 10/12 besökte Älvräddarna och Luleälvens vattenråd detta fina initiativ, som vi hoppas många hittar till! Dessa våra viktiga frågor behöver belysas från alla håll. Vi tjänar alla på breddad samverkan, med utökade nätverk och grupperingar – mer mångfald!
 
Teater Albatross framförde två uppsättningar och därefter var biologen Sebastian Kirppu inbjuden att berätta om svenskt skogsbruk som utarmar vårt gemensamma natur- och kulturarv.
 
Den första föreställningen var Skogsorgeln. En saga för vuxna som handlar om naturen – om människans relation till naturen. Samtidens ekologiska kollaps pågår. Det är djuren som berättar. Längs trassliga rottrådar och med poesi av Thomas Tidholm får den tvåbenta publiken följa med in bland skogens snår och ner i havets djup för att möta djuren som lever där.
 
Teater Albatross lyckas igen! Med sin nya föreställning ”Skogsorgeln” berör teatern oss med sin konstnärlighet, sin fysiska teater, sina kraftfulla och oväntade bilder och sitt stora engagerande allvar som ändå ger så många skratt. Tack..!
 
 
Föreställningen har blivit till genom Teater Albatross längre tid i Ebodje, en liten mycket fattig fiskeby, då byborna önskade: ”Berätta om detta i Europa, berätta om att de rika länderna tar vår fisk!”

 

Den andra pjäsen var Bortom havet, om internationell rättvisa och fiskebyar längs Kameruns västkust vars existens hotas av trålare från Europa som fiskar ut vattnet. En berättarföreställning om unge Achilles som föds i den lilla fiskebyn, tvingas flytta och tar sig till arbete för FN.

 
”Bortom Havet är en underbar föreställning, helt unik.” Isabella Lövin, som ofta samarbetade med Teater Albatross innan hon blev politiker.

 

Som avslutning fick vi bilder, berättelser och kunskap från en av Sveriges främste skogsekologer, Sebastian Kirppu som medverkat i flera filmer och TV-serier, bl.a. SVTs Vetenskapens värld: Slaget om skogen. Sebastian arbetar för närvarande för Skydda Skogen och har bidragit till att skydda mängder med skogar – och i förlängningen vattendrag! Han är en outtröttlig debattör för all natur som inte har en egen röst.

Efter bjöd teaterledaren och skådespelaren Robert Jakobsson in till samtal med Sebastian och oss i publiken. Det blev fina reflektioner, frustration över samtiden, men även samstämmighet, nätverkande och känslan av allas längtan efter en hållbar och respektfull framtid.
 
Teater Albatross skriver själva att “så gott vi kan slåss för natur och miljö på vårt sätt – genom att spela teater på temat, följt av expertsamtal, med t.ex. Martin Emtenäs (Mitt i naturen), Birger Schlaug, professor och klimatforskare Gustav Hugelius, skogsbiolog Sebastian Kirppu.” Och erbjuder därför oss likasinnade rabatt.
 
En mycket fin eftermiddag, vi kan varmt rekommendera denna festival!