Septemberkrönika

Tryckande värme men också välbehövligt regn i Nordmaling.

Årsmötet i Nordmaling blev en ovanligt omväxlande tillställning med sedvanliga förhandlingar och intressanta utflykter ledda av Lennart Olofsson. För oss som rest till mötesplatsen redan på fredagen blev natten tryckande varm i den sedan månader soluppvärmda temagården Hotell Isaq och därför blev lördagens regnväder som sänkte temperaturen välkommet.

Såväl styrelseförhandlingarna som årsmötesförhandlingarna löpte smidigt även om det var ovanligt många ärenden att ta ställning till. Ordförandeposten efter avgående Olov Jonsson från Kalix gick till Kerstin Rönnqvist, även hon från Kalix. Kerstin tillhör initiativtagarna till Nationalälvdagen, en dag som hon sett till kommer in i den svenska almanackan. Kerstin hälsas välkommen som ordförande!

Olofsfors järnbruksmuseum besöktes på lördagskvällen och vi fick en mycket pedagogisk genomgång av brukets historia av Lennart Olofsson, som till vardags arbetar som byggnadsvårdsansvarig för Olofsfors bruk.
Söndagsutflyktens höjdpunkt blev inte oväntat den intressanta laxtunneln som sprängts utmed en av forsarna i Lögdeälven och som möjliggör att uppvandrande fisk nu går långt upp i älven. Ett kanske kontroversiellt naturingrepp men nog så viktigt, som motvikt till alla vandringshinder som kraftverksdammarna utgör. Allt tyder på att tunnelprojektet ser ut att lyckas.

Lunch blev det i Norrfors och vi hann också med ett besök på bromuseet i Nyåker vid Öreälven där vi också kunde beskåda de tre broarnas imponerande mått över älven.
Årets möte bekräftade det sedan tidigare kända, nämligen att älvräddare från hela landet får träffas under gemytliga former och utbyta erfarenheter och delges älvnyheter.

Älvräddarna behövs fortfarande för här och där hotar fortfarande små men farliga åskmoln som ett i Västererdalälvens källflöden. Vi får lita på att älvräddarna i Malung kan hindra en urladdning där.

Från min horisont, i dag den åttonde september, kan meddelas att vattenflödena i Bergslagens vattendrag nu är de lägsta på många år. Min lilla roddbåt såg i morse ut som om den låg vid en ebbstrand vid Nordsjön och inte vid Kolbäcksån. Påhejad av en häger lyckades jag dra farkosten flott för en stilla roddtur.

Nu väntar vi på höstregnen.

Per W